W dzisiejszych czasach coraz więcej osób dba o środowisko, świadczy o tym chociażby wysoka świadomość społeczna, również typowo konsumencka. Sporo właścicieli restauracji stara się odpowiadać na oczekiwania swych klientów, zarówno pod względem doboru samych składników dań, ich przygotowania oraz opakowań, które powinny być możliwie jak najbardziej ekologiczne. Ciekawą alternatywą dla standardowych opakowań i naczyń wykonanych z plastiku są również pojemniki tworzone z surowców pochodzenia naturalnego. 

Chroń zarówno swoje pożywienie, jak i przyrodę

wielorazowe opakowania ochronneWiele film dostępnych na rynku oferuje dziś możliwość zakupu pojemników oraz opakowań, które można poddawać recyklingowi. Naczynia te są wówczas głównie tworzone z papieru, jednak swoje praktyczne zastosowania znajdują również surowce nieoczywiste takie jak trzcina cukrowa czy też liście palmowe, które po odpowiedniej obróbce idealnie sprawdzą się jako wielorazowe opakowania ochronne, które nie będą podatne na uszkodzenia, rozbicie czy odgniecenia (wypalane liście palmowe są bowiem bardzo twarde, w swej teksturze przypominają drewno).  Coraz bardziej popularne są również jednorazowe torby na zakupy czy opakowania do pożywienia na wynos, które wykonane są z trzciny cukrowej, jednak swym wyglądem oraz materiałem do złudzenia przypominają te styropianowe. Warto także zwrócić szczególną uwagę na praktyczne zastosowania, które dają tego typu materiały. Dla przykładu papier odzyskiwany z recyklingu wykazuje bardzo dobre właściwości izolacyjne oraz termiczne, dzięki czemu idealnie sprawdzi się on do produkcji kubeczków dedykowanym zarówno ciepłym, jak i gorącym napojom. Materiał poddany odpowiedniej obróbce nie będzie również przepuszczał płynów. Prawdziwym hitem w gastronomii jest również zastawa stołowa (łyżki, noże, widelce, ale i również talerze czy misy) tworzona ze sprasowanych otrębów pszennych, które można zjeść. Są one popularne zwłaszcza w lokalach serwujących kuchnię wegańską oraz wegetariańską, którym szczególnie bliska jest dbałość o środowisko. Tego typu niestandardowe materiały w niczym nie ustępują standardowemu plastikowi, a ręcz przeciwnie: są one znacznie znacznie ciekawszą alternatywą i często posiadają wiele zastosować (wyżej przytoczony talerzyk ze sprasowanych otrębów pszennych będzie miał podwójne zastosowanie: posłuży zarówno jako materiał do przenoszenia pożywienia, jak i samo pożywienie). 

Coraz więcej producentów wprowadza do swych ofert naczynia oraz pojemniki, które można poddawać recyklingowi. Są więc one nie tylko ekologiczne, ale posiadają również szereg praktycznych zastosować. Posiadają właściwości izolacyjne, utrzymują stałą temperaturę pożywienia, a niekiedy nawet same w sobie stanowią pożywienie (wyżej przytoczone naczynia ze sprasowanych otrębów pszennych). Produkty te są również atrakcyjne cenowo (ich cena jest porównywalna do standardowych, plastikowych produktów). Warto więc zadbać o nasze środowisko i zdecydować się na wybór nowoczesnych, ekologicznych naczyń.  

Close Menu