Dobre sposoby na długotrwałe przechowywanie żywności

Sposobów na długotrwałe przechowywanie żywności jest wiele. Wszystkie opierają się na tym, aby powstrzymać rozwój drobnoustrojów, które są odpowiedzialne za rozkład jedzenia. To dlatego jedzenie przechowuje się w lodówkach, czy też pozbywa się z niego wody, na przykład poprzez wędzenie. W mniejszej, ale równie skutecznej skali można także stosować szczelne pojemniki na żywność, aby nie dopuścić do kontaktu jedzenia z powietrzem, w którym te pasożyty się znajdują.

Małe pojemniki próżniowe z pompką

mały pojemnik próżniowy z pompkąBakterie zawarte w powietrzu to najczęstsza przyczyna psucia się żywności. Ograniczenie im dostępu ogranicza ten proces. Nie jest możliwe bez specjalistycznego sprzętu w pełni pozbawić jedzenia dostępu do powietrza, gdyż do tego potrzebne są specjalistyczne, szczelne pojemniki i pompy próżniowe, ale w mniejszej skali istnieją już gotowe rozwiązania mogące w pewnym stopniu pozbyć się powietrza. Takim produktem jest mały pojemnik próżniowy z pompką, który przypomina tradycyjne pojemniki na jedzenie, ale jest dodatkowo wyposażony w zawór zwrotny, który pozwala na odessanie z niego powietrza za pomocą specjalnej pompki. Pompka najczęściej jest obsługiwana ręcznie, poprzez wciskanie specjalnego spustu lub pociągnięcie za tłok. Sposób obsługi zależy w dużej mierze od tego co wymyślił sobie producent, rodzajów jest dużo, grunt, że działają one na podobnej zasadzie i służą jednemu celowi, czyli wypompowaniu powietrza z pojemnika. Żywność przechowywana tym sposobem dłużej zachowuje swoje właściwości i jest świeża. Szczególnie poleca się przechowywać w tego typu pojemnikach takie rodzaje produktów jak owoce i warzywa, jako alternatywa do trzymania ich na przykład w koszyczkach na stole w kuchni, gdyż są w ten sposób narażone na szybsze gnicie. Wiem, że może przechowywanie jedzenia w pojemnikach nie będzie wyglądało tak estetycznie, ale nie traktujmy żywności jak ozdoby, którą tak naprawdę nie jest. Pojemniczki można schować w jakiejś szafie, przez co zabezpieczy się je także przed słońcem i wysoką temperaturą.

Jak widzimy sposobów na przechowywanie żywności jest wiele i istnieją nawet te najprostsze, które możemy zastosować w domu. Rozsądne korzystanie z zasobów jedzenia na świecie jest naszym obowiązkiem jako mieszkańców tej planety, dlatego nie marnujmy żywności świadomie doprowadzając ją do degradacji. Tym bardziej, że znamy sposoby, aby temu zapobiec i mamy do nich dostęp. Korzystanie z pojemników próżniowych zajmuje tylko chwilę, a wiele znaczy dla nas i dla naszego środowiska.

Katarzyna Mikołowska