Jak przygotować najlepszy hummus?

Wyraz hummus pochodzi z języka hebrajskiego i oznacza tyle, co ciecierzyca. Danie to nie składa się jednak tylko z jednego warzywa strączkowego. Jego przygotowanie jest nieco bardziej skomplikowane, a jego prawidłowe wykonanie jest możliwe tylko wówczas, gdy znamy dokładny przepis. Okazuje się jednak, że zdobycie receptury nie jest rzeczą prostą. Nie wystarczy bowiem poszukać jej w Internecie. Istnieje oczywiście wiele stron, na których proponuje nam się sposób wykonania tego dania, jednak są to zazwyczaj jedynie pewne wariacje dostosowujące to danie do naszych krajowych możliwości zakupowych.

Lepiej kupić czy zrobić hummus?

gdzie kupić najlepszy hummusJestem z zawodu i zamiłowania kucharzem, jednak zrobienie hummusu przez lata przysparzało mi niemało problemów. Przede wszystkim nie umiałam znaleźć odpowiedniej receptury, aby wykonać to danie. Dopiero kiedy otrzymałam ją od zaprzyjaźnionego Bejrutczyka, mogłam mieć jakąś nadzieję, że tym razem mi się powiedzie. Szybko okazało się jednak, że już w samej recepturze jest wyraźnie napisane, że danie uda się tylko wówczas, gdy mamy dostęp do świeżych składników z dobrego źródła, a  najlepiej, aby sezam i ciecierzyca pochodziły prosto z Libanu lub ewentualnie Izraela. Taki dopisek bardzo zbił mnie z troku i pozwolił w końcu zrozumieć, dlaczego moje wielokrotne starania, aby zrobić smakowity hummus, nigdy nie kończyły się powodzeniem. Mój znajomy specjalnie dla mnie sprowadził składniki na ten dip i dopiero wówczas faktycznie udało mi się go dobrze zrobić. Zaczęłam jednak szybko się zastanawiać, gdzie kupić najlepszy hummus. Wiedziałam bowiem, że sama nie zawsze będę miała dostęp do odpowiednich składników, aby móc go osobiście przyrządzić. Ku mojemu zdziwieniu, okazało się, że bardzo blisko, bo w oddalonych ode mnie o 30 km Katowicach, znajduje się bardzo dobra restauracja wegańska, która sprzedaje ten specjał w bardzo przystępnych cenach. Postanowiłam udać się do stolicy naszego województwa, aby osobiście przekonać się, czy warto kupić tam hummus. Okazało się, że moja podróż była strzałem w dziesiątkę. Dziś w moim lokalu wykonuję samodzielnie wszelkie dania poza wegańską pastą z ciecierzycy, gdyż tę sprowadzam z Katowic. Zapewniam, że jest wyborna. Zresztą najlepiej spróbujcie sami!

Hummus to teoretycznie proste danie, jednak nie wystarczy połączyć cztery składniki, aby było gotowe. Pasta składa się wprawdzie przede wszystkim z ciecierzycy, sezamu, cytryny i oliwy, jednak oprócz tego niezbędne są różnorakie przyprawy, a ich sprowadzenie do Polski nie zawsze się udaje. Jeśli nie mamy dostępu do świeżych produktów najwyższej jakości, lepiej kupić humus w jakiejś sprawdzonej restauracji niż samodzielnie go przygotowywać.

literat