Kolendra wartościową i zdrową przyprawą

 

Osoby, które uwielbiają gotować, często sięgają po różnego rodzaju zioła oraz przyprawy, które umożliwiają wydobycie wyjątkowego smaku potraw, a także podkreślenie ich walorów oraz nadanie im właściwości prozdrowotnych. Jednym z popularniejszych ziół jest bez wątpienia kolendra, która przypomina liście pietruszki. Jej wyjątkowy aromat, intensywny zapach oraz smak sprawia, że jest ona często stosowana w kuchni. Liście kolendry mają orzeźwiająco – cytrusowy aromat i smak, co sprawia, że świetnie sprawdzają się w wielu daniach.

Zalety stosowania aromatycznej kolendry

aromatyczny liść kolendryZawiera ona dużo witamin oraz minerałów, jest często wykorzystywana w kuchni meksykańskiej, azjatyckiej, chińskiej oraz tajskiej. Świetnie sprawdza się w przypadku dań gotowanych, może być dodawana do dressingów, dipów oraz humusu. Wiele osób chętnie sięga po kolendrę do dań z czarnej fasoli, soczewicy i cieciorki. Świeże liście kolendry można dodawać do koktajli soków, by wzbogacić ich pozytywnego działanie. Warto zatem sięgnąć po aromatyczny liść kolendry, gdyż dzięki niemu potrawy smakują doskonale. Jest to przyprawa, która jest niezbędnym składnikiem wielu marynat, sosów oraz dań. Pasuje do sałatek, ryb lub up warzywnych. Zawiera witaminę A, B i C, łagodzi problemy żołądkowe, wzdęcia i przeziębienia. Wyjątkowe walory smakowe kolendry sprawiają, że wiele osób chętnie sięga po tę wyjątkową przyprawę. Roślina ta znajduje zastosowanie głównie w kuchni, często jednak jest także stosowana w medycynie naturalnej. Ułatwia trawienie, poprawia apetyt, uspokaja. Warto po nią sięgnąć w przypadku zatruć pokarmowych. Kolendra jest doskonałym lekiem na niestrawność, reguluje pracę układu pokarmowego, a jednocześnie jest wyjątkowo smaczna. Wykazuje właściwości antybakteryjne, skutecznie radzi sobie z wolnymi rodnikami. Jest źródłem wielu witamin i minerałów, które potrzebne są do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wzbogaca smak wielu potraw, dlatego warto włączyć ją na stałe do swojej codziennej diety.

Apetyczna i aromatyczna kolendra znana jest na całym świecie. Ma szerokie zastosowanie w kuchni, a jednocześnie świetnie sprawdza się w przypadku wielu problemów zdrowotnych. Wykazuje działanie przeciwzapalne,  łagodzi bóle brzucha, ma właściwości uspokajające i rozluźniające. Świetnie komponuje się z drobiem, wołowiną, jagnięciną, pasuje do tłustych ryb. Stosowana jest w kuchni meksykańskiej, azjatyckiej oraz indyjskiej. Świeże liście kolendry mogą być dodawane do surówek i sałatek, a suszone do zup sosów oraz gotowanych dań.

 

rabartosz