Krajalnice w naszych piekarniach

Od ponad dwudziestu lat prowadzę na terenie województwa śląskiego sieć piekarń, którą przejęłam po swoich rodzicach. Muszę przyznać, że interes ten bardzo dobrze się rozwija i nie mogę narzekać, pomimo pandemii, na małe przychody. Klienci są zadowoleni, pieniążki napływają, więc mogę śmiało inwestować w swoje przedsiębiorstwo oraz w pracujących w nim ludzi. Dbam wraz z mężem o każdy najdrobniejszy szczegół, ponieważ wiem, że wszystko przyczynia się do kształtowania pozytywnego wizerunku mojej firmy. Dziś chciałam napisać nieco więcej o tym, jak dbamy o noże, których używają nasi pracownicy.

Przeglądy naszych krajalnic do pieczywa

noże do krajalnic w piekarniJak już wspomniała, dzięki sporym obrotom w naszym przedsiębiorstwie, możemy sobie pozwolić na różnorakie inwestycje. Na pierwszym miejscu zawsze kładziemy bezpieczeństwo i higienę pracy w naszych zakładach, dlatego dokonujemy szczegółowego ich przeglądu. Bardzo dokładnie sprawdzamy przede wszystkim noże do krajalnic w piekarni. Tego typu wyposażenie musi bowiem zawsze spełniać wszelkie normy. Nie chodzi tylko o ostrość takich narzędzi, ale także o ich zużywalność. Każde noże mają okres gwarancyjny, po którego upływie należy bezzwłocznie wymienić je na nowe. Wiele firm piekarniczych o tym nie pamięta, a to bardzo duży błąd, który może kosztować kogoś zdrowie, a nawet życie. Najwyższej jakości noże najlepiej kupować bezpośrednio u producentów konkretnych modeli krajalnic. W mojej sieci piekarń właśnie tak robimy, gdyż tylko takie rozwiązanie daje nam stuprocentową pewność, że nabywany przez nas towar jest w pełni kompatybilny z posiadanym przez nas sprzętem oraz spełnia wszelkie normy jakościowe. Oczywiście istnieją różne rodzaje noży do krajalnic. My korzystamy z najdroższych, ale zarazem najsolidniejszych taśmowych ostrzy wykonywanych ze stali chirurgicznej. Okres gwarancji tego typu towaru jest na szczęście bardzo długi, jednak nie możemy zapominać o tym, że co dwa lata sprzęt należy poddawać ocenie eksperckiej, aby upewnić się, że jest w pełni sprawny.

Wydawać by się mogło, że zakup noży do krajalnic nie jest niczym skomplikowanym. W rzeczywistości tylko eksperci pracujący na co dzień z tego typu sprzętem są w stanie określić, jaki jest okres jego wytrzymałości i czy nie wymaga on wymiany. Pamiętajmy, aby zawsze kupować sprawdzone ostrza znanych marek, najlepiej tych, które mają w swojej ofercie także krajalnice. Posiadając nowy towar, który ma posłużyć w piekarni, pamiętajmy też o tym, żeby dokładnie zapoznać się z instrukcją jego użytkowania.

dawidb