Kuchnia w Kudowie

Teren przynależący do Kudowy Zdroju i ich okolic to nie tylko region silnie rozwinięty dzięki walorom turystycznym, bliskości Gór Stołowych, Gór Orlickich, położeniu nieopodal ważnej trasy łączącej Pragę z Warszawą, ale również bardzo mocno rozwinięty biznes kulinarny, czerpiący z bliskości natury i górskich potoków. Jest to również miejsce pogranicza polsko – czeskiego, gdzie stykają się dwie wielkie kuchnie środkowej Europy. Co ciekawe, nie brakuje w Kudowie również przedwojennych inspiracji z dawnej, południowoniemieckiej kuchni.

Kuchnia 3 narodów w Kudowie Zdroj

znana restauracja w KudowieKuchnia południowych Niemiec, w szczególności Bawarii i kuchnia czeska mają ze sobą wiele wspólnego. Jedna i druga w dużej części bazuje na potrawach przygotowywanych z wołowiny i wieprzowiny, zwłaszcza w formie gulaszu z dodatkiem wielu miejscowych ziół. Szczególną bliskość południowych Niemiec i Czech widać również, kiedy przypatrzymy się bliżej ich tradycyjnym napitkom. Obydwa regiony słyną z doskonałego piwa. Zarówno w Czechach jak i w południowych Niemczech produkuje się odmianę piwa pilzneńskiego. Ciekawą analogię pokazuje również przyjrzenie się zamiłowaniu do tworzenia likierów i wódek ziołowych przed obydwa narody. Jedno i drugie możemy znaleźć w restauracjach w Kudowie Zdroju. Napijemy się tutaj pysznego piwa pilzneńskiego, albo jeżeli gustujemy w mocniejszych alkoholach to będziemy mogli zakosztować w Becherovce, Jagermaisterze, a w skrajnych przypadkach w absyncie. Lokalne restauracje czerpią z bogactwa tutejszej natury. W związku z tym wykształciło się w Kudowie Zdroju mnóstwo smażalni ryb słodkowodnych, specjalnością jest pochodzący z górskich potoków pstrąg. Znana restauracja w Kudowie oferuje dania kuchni czeskiej, polskiej i niemieckiej. Zjemy tutaj smażony czeski ser, knedliczki, gulasz wołowy, spróbujemy jagnięcinę w sosie doprawionym ziołami, ale zasmakujemy również doskonałej wołowiny z własnej hodowli, dzięki czemu ma ona niepowtarzalny smak. Jeżeli gustujemy w kuchni amerykańskiej w jej europejskiej, bardziej street foodowej wersji to również znajdziemy tego typu miejsca.

Kuchnia tworzy obraz dopełniający całokształt jakiegoś miejsca. Ziemia kłodzka ma bardzo bogate tradycje lokalne, które niestety zostały wykorzenione wraz z wysiedleniem ludności niemieckiej w 1945 roku. Współczesna kuchnia ziemi kłodzkiej i Kudowy Zdroju to kuchnia fusion będąca połączeniem trzech dużych kuchni europejskich: polskiej, czeskiej i niemieckiej. Eksperyment ten, w Kudowie Zdroju można uznać za jak najbardziej udany.

realizator