Kupne masło orzechowe

Osoby na diecie odchudzającej często wykluczają z niej słodycze, w których znajduje się cukier. Także rodzice starają się swoim dzieciom ograniczać słodycze, gdyż ich nadmiar szkodzi. Wbrew pozorom można w sklepach znaleźć sporo produktów, które mogą zastąpić popularne słodycze i są znacznie zdrowsze. Do takich produktów na pewno należą orzechy.

Z czego są zrobione masła orzechowe?

masło orzechowe w sklepieW dzisiejszych czasach przemysł spożywczy tak bardzo się skomercjalizował i nastawił na ilość, a nie jakość, ż ciężko znaleźć w zwykłym sklepie spożywczym coś naturalnego. Przeważnie do większości artykułów spożywczych jest dodawana sól, cukier czy tani olej palmowy. Najgorzej jest ze słodyczami, bo nawet jeśli zawierają zdrowe składniki, są towarzyszą im niezdrowe dodatki. Masło orzechowe w sklepie dostaniemy w wersji z cukrem lub solą, ale jeżeli dobrze poszukamy, to możemy znaleźć także masło bez żadnych dodatków. W zależności od rodzaju użytych orzechów, jego cena może wynosić od niecałych dwudziestu do nawet czterdziestu złotych za słoiczek mający pojemność dwustu pięćdziesięciu gramów. Wykonanie takiego masła samodzielnie w domu nie jest trudne, bo wystarczy mieć mocny blender i odpowiednią ilość orzechów. Masło można wykonać z dowolnego rodzaju orzechów, ale najczęściej wykorzystuje się orzechy nerkowca, laskowe, włoski i arachidowe. Trzeba je długo mielić w blenderze, aby powstała jednolita masa do smarowania. Tak powstałe masło, przelewa się do szczelnie zamkniętego słoiczka i można przechowywać w lodówce nawet przez kilka miesięcy. Częstym zjawiskiem w masłach orzechowych jest rozwarstwianie się kremu i oleju pochodzącego z orzechów. Jest to naturalne zjawisko i nie wpływa na jakość produktu. Przed wykorzystaniem wystarczy wymieszać dwie warstwy. Masło orzechowe świetnie się sprawdzi jako dodatek do porannej owsianki, ulubionego smoothie, do naleśników czy jako polewa do ciasta. Wiele osób masło orzechowe dodaje do ciast czy stosuje jako nadzienie ciasteczek domowej roboty. Pomimo, że jest ono bardzo kaloryczne, to warto je na stałe włączyć do diety.

Orzechy można jeść w wersji naturalnej lub pod postacią masła, ponieważ mają takie same wartości odżywcze. Wystarczy zjeść kilka sztuk dziennie lub dodać łyżkę albo dwie do śniadania czy deseru, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na niezbędne składniki zawarte w orzechach. Są bardzo syte więc doskonale się sprawdzą jako składnik śniadania dla dzieci i dorosłych. Niektóre masła takie jak z orzechów nerkowca są lekko słodkie, a więc maluchy będą zachwycone.

Łukasz