Płyty gumowe bez przekładek

Guma to jeden z najbardziej rozpowszechnionych materiałów. Znalazła bardzo szerokie zastosowanie między innymi w przemyśle – produkcja płyt gumowych. Guma jest niezwykle trwała na uszkodzenia i inne czynniki zewnętrzne. Zatrzymuje ciepło, chroni przed powstawaniem wilgoci, nie przewodzi prądu ani dźwięku, dzięki czemu sprawdza się jako doskonały izolator. Na rynku znajdziemy wiele rodzajów gumy, o różnych właściwościach fizycznych i przeznaczeniu. 

Charakterystyka płyt gumowych

płyta gumowa bez przekładekWulkanizowana płyta gumowa bez przekładek jest stosowana do produkcji uszczelek i podkładek, pracujących statycznie w stanie nierozciągniętym. Płyty wulkanizowane są zazwyczaj koloru czarnego. wyjątek stanowią płyty przeznaczone do kontaktu z żywnością, te mają kolor beżowo – popielaty lub miodowy. Płytami ryflowanymi wykłada się podłogi pojazdów i pomieszczeń. Ryfel to specjalne wyżłobienie, które zwiększa przyczepność buta do powierzchni i zapobiega przed jego poślizgnięciem. Nie powinno się ich umieszczać w miejscach, gdzie będą one wystawione działanie promieni słonecznych. Może być układana bez klejenia na trwałych powierzchniach, takich jak beton, drewno lub metal. Jeśli jednak chcemy ją przykleić, np. butaprenem, musimy zadbać o to by powierzchnia była czysta i odtłuszczona – w innym wypadku płyta się nie będzie trzymać. Molet krążkowy jest układany w pomieszczeniach, gdzie przebywają ludzie – jego powierzchnia ma bardzo dobrą przyczepność, niezależnie od noszonego obuwia. Płyta jest pokryta kółkami o wysokości od 0,5 do 1 mm i średnicy 26 mm w obu przypadkach. W zależności od zastosowanej gumy możemy mówić o płytach o ogólnym przeznaczeniu, olejoodpornych lub odpornych na czynniki atmosferyczne. Płyta SBR to płyta o ogólnym przeznaczeniu, odporna na ścieranie i uszkodzenia mechaniczne. Guma NBR olejoodporna, posiada doskonałą odporność na oleje i starzenie cieplne. EPMD płyta termoodporna, duża odporność na starzenie cieplne, warunki atmosferyczne, ozon i kwasy nieorganiczne. NR – L – płyta dopuszczona do kontaktu z żywnością. Posiada atest PZH, stosowana w przemyśle mleczarskim, piwowarskim, mięsnym, drobiarskim, etc. 

Płyty gumowe charakteryzują się dużą odpornością na ścieranie i uszkodzenia mechaniczne. Jest antypoślizgowa, odporna na wilgoć i łatwa w utrzymaniu czystości. Cechuje się wysoką odpornością termiczną, pracuje w temperaturze od – 30 do 70°C (w przypadku płyt EPDM wynosi nawet 100°C) Tłumi hałas, nie przewodzi prądu ani dźwięku. Istnieje możliwość wzmocnienia ich poprzez umieszczenie przekładek z tkaniny.

autorr