Zioła aromatyczne w kuchni włoskiej

Wielu ludzi uwielbia kuchnię włoską, która jest bardzo aromatyczna. Wszystko za sprawą ziół, które się do tego celu wykorzystuje. Zioła te są bardzo dobre, ponieważ oddają nie tylko wspaniały smak potraw, ale i również zawierają wiele witamin. Są więc zdrowe. Rosną na plantacjach w sprzyjających warunkach bez udziału wspomagaczy. To własnie dlatego ich aromat jest tak bardzo intensywny. W związku z tym wypada opowiedzieć słów kilka o daniach, w których wykorzystuje się te zioła.

Świeże zioła podstawą potraw włoskich

świeże zioła aromatyczneWiemy doskonale o tym, że prawdziwe włoskie jedzenie jest bardzo smaczne, a ich podstawą są zioła, które wydzielają doskonały aromat oraz smak, co już zostało opowiedziane na wstępnie. Teraz warto przejść do konkretów, a więc wymienienia dań, gdzie zioła te są wykorzystywane. Przede wszystkim sa to wszelkiego rodzaju zupy w tym zupa ze świeżych pomidorów oraz neapolitańska, której podstawą jest bazylia. Pomidory plus bazylia tworzą doskonałą parę. Świeże zioła aromatyczne są wykorzystywane w daniach makaronowych niezależnie czy jest to zwykłe spaghetti czy lasagne. Tutaj również dodaje się bazylie, ale i nie tylko. Oprócz tego godne uwagi jest również oregano. Bazylia i oregano są również podstawową mieszanka ziół wykorzystywanych do pizzy. Pizza ta jest polana oliwą, która nasącza również inne rodzaje aromatycznych ziół. Można więc powiedzieć, że kuchnia włoska jest kuchnią ziołową. Kilka słów o bazylii – jest to podstawowe zioło wykorzystywane we Włoszech i chyba do wszystkich dań. Bazylia może występować tam w formie listków lub być posiekana. Ważne, aby była świeża w związku z tym chyba w każdym domu we Włoszech widnieją doniczki, w których rośnie to aromatyczne zioło. Drugim z kolei ziołem, który jest często wybierany przez włochów do produkcji potraw jest oregano. Jest popularne w daniach mięsnych oraz we wspomnianej pizzy i spaghetti. Jego uprawa nie stanowi większego problemu, a intensywny smak sprawia, że potrawy stają się lepsze. Do mięs wykorzystuje się również estragon, który ma właściwości dietetyczne. Estragon to sioło, które jest wykorzystywane również do zup oraz sosów.

Na końcu warto jest wspomnieć o rozmarynie, który podobnie, jak estragon jest wykorzystywany do wszelkiego rodzaju mięs i pieczeni. To także podstawowy składnik zapiekanek wszelkiego rodzaju. We Włoszech wykorzystywane są również inne aromatyczne zioła. U nas w Polsce, jeśli chcemy stworzyć prawdziwą włoską kuchnię, powinniśmy opierać się tylko i wyłącznie na świeżych ziołach.

 

realizator